Tweede trimester zwangerschap

Jacqueline Steenbeek

Leestijd:

Het 2e Trimester van je zwangerschap is vanaf 13 weken t/m 27 weken. Het eerste trimester, waarbij alle organen van je kind worden aangelegd, is voorbij. Nu gaat je kind nog verder groeien en ontwikkelen.
Tweede trimester zwangerschap

Het tweede trimester is een belangrijke periode waarbij veel veranderingen plaatsvinden, niet alleen in het lichaam van jou, maar ook in de ontwikkelingen bij de baby.

Waar kan jij op letten tijdens het tweede trimester van je zwangerschap en welke veranderingen vinden er plaats? Lees het in dit artikel.

Vind hier jouw vitamines voor het tweede trimester van je zwangerschap.

 

Wat gebeurt er in het tweede trimester van de zwangerschap?

Tijdens het tweede trimester van je zwangerschap ondergaat je baby een opmerkelijke groei en ontwikkeling. Je kind is aan het begin van dit trimester ongeveer zo groot als een citroen. In deze periode beginnen de botten steviger te worden, waardoor je kind zich beter zal kunnen gaan bewegen. Ook worden de hersenen van de baby steeds actiever en complexer. Een paar weken geleden zagen de hersenen er nog uit als een ‘vlinder-structuur’, nu komen er steeds meer verbindingen en details worden zichtbaar op de echo. Daarnaast maakt ook het zenuwstelstel een flinke ontwikkeling door en wordt het verder klaargemaakt om te kunnen functioneren in de buitenwereld.

Vanaf 24 weken zwangerschap is je kind levensvatbaar. Dit wil zeggen dat je kind een grote overlevingskans heeft als het met 24 weken geboren wordt. Alle organen zijn voldoende ontwikkeld om te kunnen functioneren buiten de baarmoeder. Echter is de baby rond deze periode nog steeds niet volledig ontwikkeld, erg kwetsbaar en nog niet klaar om zelf te kunnen ademen.  Daarom is het belangrijk om de zwangerschap te voldragen t/m 37 - 42 weken zwangerschap.


Welke ontwikkelingen vinden er plaats bij de baby tijdens de zwangerschap?

Iedere week vinden er veranderingen en ontwikkelingen plaats en worden er nieuwe mijlpalen behaald. Hier is een overzicht van enkele hoogtepunten per week:

 

Week 13-14 zwangerschap:

Rond deze periode begint de baby te groeien en te bewegen. Hij of zij kan de gezichtspieren bewegen en gaat oefenen met fronsen en glimlachen. Ook de ademshalings- en spijsverteringssystemen worden verder ontwikkeld. De baby drinkt van het vruchtwater en kan ook al plassen. Hierdoor leert hij of zij al te slikken en de nieren leren het water te filteren.

De ontwikkelingen van het geslacht worden in week 13 afgerond. Vanaf 14 weken is het daarom pas mogelijk om het geslacht via de echo goed te kunnen zien. Wil jij weten wat het geslacht is van je kindje? Vanaf 14 weken kan je terecht bij Baby Glimpse.

 

Week 15-16 zwangerschap:

De botten en de spieren worden verder ontwikkeld en je kind wordt steeds sterker. Ook de bewegingen worden uitbundiger, waardoor je de baby voor de eerste keer kan gaan voelen. Wist je dat je kind vanaf nu voor het eerst kan gaan duimen?

 

Week 17-18 zwangerschap:

De zintuigen van de baby beginnen zich verder te ontwikkelen. Het gezichtsvermogen verbetert, waardoor hij of zij licht en donker kan onderscheiden. Geluiden van buitenaf kan je kind vanaf nu ook gaan waarnemen. Praat daarom regelmatig tegen je baby, waardoor je baby kan gaan wennen en reageren op je stem. De baby wordt fanatieker in het drinken en plassen van en in het vruchtwater. Tijdens een echo is het goed zichtbaar of de nieren optimaal functioneren en de baby voldoende drinkt en plast.

 

Week 19-20 zwangerschap:

Je zit op de helft van je zwangerschap. De baby is ongeveer net zo groot als een mango. De eerste huidsmeer wordt vanaf nu geproduceerd wat de mooie naam vernix heeft. Vernix is een witte substantie die de huid vet houdt, hydrateert en beschermt. Je kind heeft vanaf nu een werkend immuunsysteem dat antilichamen kan produceren. Komt je kind in aanraking met een virus of infectie, dan wordt het immuunsysteem dus geactiveerd. Daarnaast kan je kind proeven wat jij eet! De voedingsstoffen van jouw eten komt in het vruchtwater en dit proeft je baby, doordat hij of zij van het vruchtwater drinkt.

 

Week 21-22 zwangerschap:

De vingerafdrukken van de baby worden gevormd! Ook de ogen gaan open. Het enige wat ze kunnen waarnemen is licht er donker. Dus schijnt er licht op de buik, dan kunnen ze dit al zien. Daarnaast gaan ze hun handen steeds meer gebruiken en tasten ze om zich heen. Hierdoor wordt de navelstreng als ‘speeltje’ gezien en kunnen ze hier al aan trekken.

 

Week 23-24 zwangerschap:

De longen van de baby zijn aan het rijpen en beginnen surfactant te produceren, een stof die essentieel is voor de ademhaling buiten de baarmoeder. Geluiden worden steeds beter waargenomen en ze kunnen vanaf nu zelfs gaan reageren op die geluiden, door te gaan schoppen of te bewegen.

 

Week 25-26 zwangerschap:

De eerste vetlaag wordt geproduceerd. Ook begint de baby meer ritme te krijgen in het slapen en wakker zijn. Dit kan jezelf gaan opmerken doordat je kind op vaste tijden gaat bewegen. Daarnaast wordt er fanatiek geoefend met gezichtsuitdrukkingen. Zo kunnen er lachjes en fronsgezichten worden waargenomen tijdens de echo. Begin jij last te krijgen van maagzuur? Dan kan dit komen door de haargroei van de baby. Vanaf nu beginnen de eerste haartjes op het hoofdje te groeien.

 

Week 27-28 zwangerschap:

Je bent aangekomen aan het einde van het tweede trimester. De ademhalingsbewegingen worden steeds frequenter, terwijl de longblaasjes gevuld zijn met vruchtwater. Ook gaat de baby vanaf nu steeds vaker gapen, dit komt door de ontwikkelingen die plaatsvinden in de hersenen. Een goed teken dus!

 

Tweede trimester zwangerschap - Wat verandert er?

Naast de ontwikkelingen van de baby, ondergaat ook jouw lichaam enkele veranderingen. Doordat de baby nu flink gaat groeien zul je merken dat je buik ook steeds meer zichtbaar wordt. Hierdoor kan je ook merken dat je iets meer aan gaat komen in gewicht.

In het eerste trimester van de zwangerschap schoten de hormoonspiegels de lucht in. Het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) is de grootste boosdoener van misselijkheid en moeheid in het eerste trimester van de zwangerschap.

Doordat je lichaam vanaf het tweede trimester meer gaat stabiliseren en zich gaat aanpassen aan de zwangerschap, zul je je een stuk beter gaan voelen. De hormonen progesteron en oestrogeen zullen blijven stijgen om de zwangerschap te reguleren en het hormoon hCG zal nu juist gaan dalen. Deze verandering zorgt er vaak voor dat je misselijkheid minder wordt of zelfs verdwijnt en je meer energie krijgt.

 

Zwangerschapshypertensie - tweede trimester 

Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap neem het bloedvolume toe om voldoende zuurstof en voedingsstoffen naar de placenta en foetus te transporteren. Deze toename van bloedvolume kan soms leiden tot een verhoogde bloeddruk bij de zwangere, wat kan resulteren in een zwangerschapshypertensie. Daarnaast kunnen ook factoren als genetica, een voorgeschiedenis van hypertensie, obesitas of een meerlingzwangerschap (tweeling) het risico op het ontwikkelen van een zwangerschapshypertensie vergroten.

 

Zwangerschapsdiabetes - tweede trimester

Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap heb je een verhoogde kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen, door de verandering van hormonen die plaatsvinden tijdens je zwangerschap.

De hormonen oestrogeen en progesteron stijgen gedurende je zwangerschap. Deze hormonen verminderen de gevoeligheid van cellen voor insuline, wat kan resulteren in insulineresistentie. Dit betekent dat cellen minder goed reageren op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Hierdoor moet het lichaam meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel binnen de normale waardes te houden.

Het is belangrijk om te hoge suikerspiegels zoveel mogelijk te vermijden. Als je te veel suikers binnenkrijgt via je voeding, stijgt je bloedsuikerspiegel en kan dit de insulineresistentie juist verergeren.

 

Hoewel het tweede trimester van de zwangerschap vaak wordt gezien als de meest fijne en gemakkelijke periode van de zwangerschap, is het belangrijk te realiseren welke veranderingen en ontwikkelingen er plaatsvinden. Door als zwangere je bewust te zijn van je leefstijl en je hormonen, kun je deze ontwikkelingen zo goed mogelijk ondersteunen en heeft dit een positief effect op de gezondheid van de baby en de uitkomst van je zwangerschap.

 

Geniet van deze mooie periode…

 

Liefs,

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Hormoon-, Orthomoleculairtherapeut, moeder van 3 prachtige kinderen.