Zwanger

Eerste trimester zwangerschap - Wat gebeurt er de eerste weken van je zwangerschap?

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Hormoontherapeut, Orthomoleculair therapeut, Echoscopiste

Leestijd: 10 min

Het 1e Trimester van je zwangerschap is vanaf het moment van de bevruchting t/m 12 weken zwangerschap. Dit eerste trimester is vaak een spannende periode omdat tijdens het begin van je zwangerschap alle organen van je kind worden aangelegd. Mocht er in deze fase iets mis gaan met de celdeling, dan eindigt een zwangerschap vaak in een miskraam.

Eerste trimester zwangerschap - Wat gebeurt er de eerste weken van je zwangerschap?

Vind hier jouw vitamines voor het eerste trimester van je zwangerschap.

 

Eerste weken zwangerschap - Wat gebeurd er?

In de eerste weken van de zwangerschap vinden er honderden miljoenen celdelingen plaats, waarbij alle organen worden aangelegd van de baby. Dit is een nauwkeurig en complex proces wat meestal goed verloopt, maar waar helaas ook regelmatig een foutje bij optreedt en de zwangerschap eindigt in een miskraam.

Vanaf 5 weken en 5 dagen begint het hart van het embryo te kloppen. Dit is vaak een mijlpaal in de zwangerschap, waarbij de eerste aanleg tot op heden goed lijkt te verlopen. De meeste miskramen vinden plaats voordat het hartje begint met kloppen.

Zodra het hartje is begonnen met kloppen, kun je dit zien via een echo vanaf 6 weken. Wil jij een vroege echo en ben je minimaal 6 weken zwanger? Plan dan je afspraak hier.

In de eerste weken van de zwangerschap groeit en ontwikkelt het embryo zich snel. Het is tijdens deze periode dat belangrijke orgaansystemen worden gevormd en beginnen te functioneren. Het hart, het zenuwstelsel, de ledematen en andere essentiële structuren worden aangelegd.

Aan het einde van het eerste trimester, rond 12 weken, zijn alle organen aangelegd en bevat het kindje alle organen dat het moet hebben.

  

Zwanger eerste weken - Waar moet je op letten?

Tijdens de zwangerschap zijn de eerste weken een belangrijke periode, waarbij een embryo zich ontwikkelt tot een foetus. De hormonen veranderen enorm in deze eerste weken, waardoor je meer last kunt hebben van misselijkheid, emotionele schommelingen en meer vermoeidheid kunt ervaren.

Het handhaven van een gezonde levensstijl, het vermijden van schadelijke invloeden, het eten van een gezonde voeding en het aanvullen met de juiste zwangerschapsvitaminen zijn van groot belang voor een gezonde ontwikkeling van het embryo.

Vermijd schadelijke stoffen zoals, roken, drugs, chemicaliën, straling. Zorg voor rust en vermijd zoveel mogelijk stress. Beweeg voldoende en richt je met name op krachttraining, ook zwemmen is een fijne manier om je lichaam actief te houden. Eet gezonde en biologische voeding. Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel, kant-en-klare maaltijden, suikers, transvetten en cafeïne.

Al deze bovengenoemde factoren kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de ontwikkelingen van het embryo en de zwangerschap.

Naast een gezonde en gebalanceerde voeding, is het belangrijk om extra vitamines en mineralen in de meeste bio-actieve vorm in te nemen. Iedere vitamine en mineraal heeft zijn invloed op de ontwikkelingen van het embryo en het verloop van de zwangerschap.

Omega 3 vetzuren bijvoorbeeld ondersteunen de neurologische en vroege visuele ontwikkeling van het embryo. Vitamine B3 Niacine verlaagt het risico op miskramen en aangeboren afwijkingen. Samen met andere B-vitamines wordt de energievoorziening ondersteund, dit helpt tegen de moeheid. Calcium ondersteunt de ontwikkelingen van het skelet, de prikkelgeleiding van het hart, werking van de nieren en nog veel meer.

Dit laat zien dat extra aanvulling van goede vitamines en mineralen van groot belang is. Vind de beste ondersteuning voor de eerste weken van de zwangerschap hier.

 

Begin zwangerschap - Invloed op je baby

Het begin van de zwangerschap is de startperiode voor de “blauwdruk” van het leven. De blauwdruk is ook wel de genetische code, wat de basis vormt voor onze biologische kenmerken, eigenschappen en gezondheid gedurende ons leven.

Onze leefstijl, voeding, stress-levels, mindset, vitamines en mineralen hebben invloed op deze blauwdruk en dus onze genetische code. Deze invloeden hoeven niet direct zichtbaar te zijn op de gezondheid van het embryo, maar kunnen ook op latere leeftijd zichtbaar worden. Denk hierbij aan depressiviteit, obesitas, allergieën, schildklierproblemen, diabetes etc.

Daarom is het heel belangrijk om al vanaf de eerste weken van je zwangerschap een gezond voedingspatroon en leefstijl na te leven. De formule van MomPwdr 1e Trimester heeft de juiste samenstelling en dosering aan vitamines en mineralen om de eerste weken van de zwangerschap zo goed mogelijk te ondersteunen.

 

Vind hier jouw vitamines voor het eerste trimester van je zwangerschap.

 

Zwangerschap kalender - Berekenen uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is precies 40 weken na je eerste dag van je laatste menstruatie. Wil jij weten hoe ver je zwanger bent? Bereken dan de weken en dagen vanaf de eerste dagen van je laatste menstruatie t/m de huidige datum.

Wist je dat je vanaf 6 weken zwangerschap met de echo een kloppend hartje kunt zien? Ben je nog pril zwanger en wil je graag weten of alles goed is en of het hartje al klopt, plan dan hier je afspraak in voor je eerste echo.

Door eerst zelf je uitgerekende datum te berekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, weet je hoe ver je ongeveer zwanger bent en kan er een termijnecho ingepland worden rond 10-12 weken zwangerschap. Tijdens deze termijnecho wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld.

 

Liefs,
Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Hormoontherapeut, Orthomoleculair therapeut, Eigenaar MOM PWDR® & Baby Glimpse, Mama van 3 prachtige kinderen